Trainingen

Wireshark: netwerk-debugging voor developers

12 juni 2019 1 dag

Datum
12 juni 2019
Duur
1 dag, 13:00-17:00
Locatie
Arnhem
Kosten
€ 550,- per persoon (incl. lunch, excl. btw)

Omschrijving

De meeste moderne applicaties en apparaten communiceren over het netwerk: van telefoons tot thermostaten, van PCs tot productiemachines. Voor software-ontwikkelaars is het netwerk vaak verborgen achter de APIs van het platform waarmee gewerkt wordt, totdat het apparaat zich in een gegeven situatie niet gedraagt zoals het hoort. Ligt het aan het netwerk? Is er een vreemde DHCP server op het netwerk? Kan het apparaat geen DNS ophalen? Is er een router in het spel die verbindingen afsluit?

Voor het diagnosticeren en oplossen van deze problemen wordt veelal Wireshark gebruikt, een open source protocol analyzer. Dit is echter een tool die niet direct intuïtief is, en een hoop kennis over networking vereist. In deze training brengen we ontwikkelaars de nodige zelfredzaamheid bij om (a) beter te begrijpen wat er in het netwerk gebeurt, en (b) zelfstandig met de tool aan het werk te gaan om problemen op te lossen.

Programma

In het eerste deel van de training wordt besteed aan de nodige theorie, en wordt de gebruikte tooling geïntroduceerd.

Het hands-on deel is “guided practice”: de deelnemers worden zelfstandig aan het werk gezet om problemen in aangeleverde cases op te lossen. Onze trainers zullen hulp bieden bij vastlopen, hints in de juiste richting geven, en waar nodig extra theoretische kennis aanreiken.

Er wordt aandacht besteed aan,
- verschillende capture-technieken,
- inspecteren en interpreteren van opgevangen netwerkverkeer,
- het werken met versleuteld verkeer.

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor software developers, die af en toe tegen netwerk-gerelateerde issues aanlopen, en dan met name in systemen die zich lastig laten inspecteren zoals IoT devices. De training levert een set basis-skills waarmee een engineer later zelfstandig problemen kan gaan oplossen, maar is geen diepgaande netwerk-training; er wordt meer gestuurd op het zelfredzaam maken van de engineer, dan op het overbrengen van gedetailleerde kennis.

Omdat het ingangsniveau voor deze training erg gevarieerd is, zullen onze trainers waar nodig meer of minder theorie aanreiken, en verdieping brengen.

Minimale voorwaarden deelname training

- Enige bekendheid met software-ontwikkeling en networking. Gedetailleerde kennis is niet noodzakelijk.
- Je werkt op je eigen laptop, het liefst in paren


Aanmelden training: Wireshark: netwerk-debugging voor developers

Onderwerp
Datum
Locatie

Gegevens cursist

Naam

Functie

Organisatie

E-mailadres

Telefoonnumer


Trainer

Angelo van der Sijpt

Angelo van der Sijpt

Fellow Luminis Eindhoven

Als Fellow bij Luminis Eindhoven heeft Angelo ruim een decennium softwaretechnologie consulting achter zijn naam: waar ...

Skills: Software Architectuur, Modulaire Software Ontwikkeling, Java, OSGi, ...Luminis Academy biedt tevens 'In Company' trainingen aan. Informeer naar de mogelijkheden.